“Разбира се, ще тагна фотографа… ама само ако е известен…”

Една основна разлика между повечето Българските известни личности и тези в чужбина е че хората  в чужбина, освен че работят заедно в колаборации с други знаменитости, те всъщност и вършат доста работа за да допринесат за цялостното развитие на проекта, както и за личното си развитие и напредък.

В България по голямата част – предпочитат просто да си клатят краката и да смучат слава на чужд гръб. Не говоря за всички разбира се, но факт е че има такива хора… и процента им, в България е доста висок. След като дори аз, като човек който всячески се опитва да страни от тези глупости,  често се натъквам на такова поведение…

Но странното и почти смешно е когато хората не разбират явната динамика между фотограф и известна личност ( модел, инфлуенсър… какво ли не там…)

За това отново ще я обясня:

Известните личности имат нужда от публичност – за да са известни.
Те имат нужда от снимки, видеа и тн.
– постоянно ново съдържание, което да публикуват.

Снимките и видеата обикновено биват
създавани от фотографа / видеографа.

Да, в наше време има селфита, камери с въртящ се екран и всякакви джаджи, които подпомагат хората да могат сами са си създават съдържанието… но резултатите са често видимо по аматьорски.

А и тези улеснения не променят динамиката, която е както следва:

Фотографът ( освен ако целенасочено не се стреми да бъде ‘известен фотограф’ или ‘фотограф инфлуенсър’ ) няма необходимостта от същия този масивен вид публичност за да може да продължава да си върши работата.

Сега може би трябва да обясня и разликата между ‘известните фотографи‘ и дейните фотографи.

Фотографите, които искат да са известни – отделят почти цялото си внимание на това да насъберат гледания, лайкове и какво ли още не. Те са по-скоро хора, които желаят да са знаменитости и си мислят, че са по-оригинални, като се въплътят в ролята на фотограф.

Докато дейните фотографи насочват цялото си внимание към продукцията или проекта над който работят, без да отделят излишно време и усилия над това да натрупат публичност, лайкове, гледания и тн.

По мой лични наблюдения – колкото повече време и усиля един фотограф отдава на неща, които реално не са част от длъжността им, толкова повече качеството на работата им спада.

Голяма рядкост е да чуете да се слави името на някой фотограф, които тихо и кротко просто години наред си върши качествено работата.

Това може да се случи някога по време на дълга фотографска кариера – но може и никога да не се случи.
Но това дали някой е трупал слава няма нищо общо с качеството на работата им като фотограф.

Работата на фотографа е чисто и просто да снима,
а не да направи себе си известен.

И сега опираме до частта, която споменах в началото – много хора просто искат да смучат слава на чужд гръб.

Организира се фотосесията, ясно се обяснява кое как се случва, фотографът си свършва работата…

Но после отсрещната страна – особено ако те търсят публичност, почват да претеглят нещата на кантара и вместо да взимат в предвид на първо и основно място качетвото на снимките, те почват да си се замислят – колко е известен дадения фотограф 🤔

Ако е що годе исвестен спрямо тяхното виджане за известност, тогава решават да публикуват снимките. А ако им се е сторило че фотографа е даже още по-известен – тогава даже може и да благоволят да отбележат името на фотографа.

Този начин на мислене е изключително грешен!

Снимките не се тагват, само ако фотографа е известен и Вие
бихте могли евентуално да понатрупате слава чрез него/нея.
Пише се името на фотографа защото
ФОТОГРАФА СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА !

Най грозните от тези непрофесионални изпълнения,
на не споменаване на името фотографа, се случват след ТФП Фотосесиите.

 

Когато споменете фотографа – дори и да не успеете да изсмучете наяква слава – нищо не губите, а е пак  плюс за Вас, защото така показвате най-елементарното ниво на професионализъм и повече хора биха се съгласили да работят с Вас в бъдеще.

Изключително непрофесионално е да не се пише кой е фотографа – проумейте го най-накрая.

И е направо грозно, когато почнат да се измислят разни неща и да се увърта, и да се прави какво ли не, само и само снимката да не е споделена дигитално – така че да не се налага тагване въобще.

В края на краищата, ако една от страните не изпълни своята част от уговорката – това автоматично анулира уговорката 🙂

На мен лично ми писна да се занимавам с глупости, така че с този пост официално обявявам, че прекратявам практикуването на ТФП Фотосесии – в България.

Приятен ден на всички 🙂

 

Meet the Author

Ести Уайт

Професионален Фотограф практикуващ от 7+ години. Опит във всички фотографски жанрове. Спацялизира в Танцова и Макро Фотография.

1 comment… add one

Leave a Comment

error: Content is protected !!