Разликата между снимане в Близък План (Close-up), Макро и Микро Фотография

Един от най-готините аспекти на фотографията е способността да вземем нещо изключително малко, като пчела например, и да се доближим толкова до нея, че да можем да видим всички кръкчета на очите и.

Но знаете ли, че има повече от едина разновидност на тази наистина близка фотография?

В тази статия ще хвърля малко повече светлина върху разликите между – снимане в близък план, макро и микро фотографията.

Коефициент на увеличение

За да разберете разликата между макро, микро и снимката отблизо, най-важното нещо, което трябва да разберете е коефициентът на увеличение.

Коефициентът на увеличение е фантастичен начин да прецените колко голям е вашият обект по отношение на това колко голям е спеямо сензора на вашия  фотоапарат.

(Сензорът на фотоапарата определя колко голяма снимка може да се направи и може да повлияе на всичко – от това колко големи може да са мащабирате на снимката, до това  колко голяма е тя във вашия визьор.)

Макро Фотография

Истинската макро фотография е всичко, което има коефициент на увеличение поне 1: 1.

Това означава, че ако монетата, която снимате в реалния живот, е с диаметър два сантиметра, тя ще изглежда точно толкова голяма на сензора на вашия  фотоапарат.

Например, ако работите с апарат с APS-C сензор, който е често с размери 25.1×16.7 mm, то монетата няма да се побере напълно и части от нея ще са извън кадър.

Чрез макро фотографията, също така изображението би могло да изглежда няколко пъти по-голямо, отколкото всъщност е в реалния живот.

Фотография в Близък План (Close-Up)

Повечето автоматични компактни фотоапарати ( сапунерките ) имат настройка, наречена „Макро“, която позволява да се съсредоточите върху нещо малко или да разгледате малка площ с много подробности.

Това е приятна функция, но тя попада повече в категорията на снимане в близък план, отколкото тази на истинската макро фотография, тъй като съотношението на увеличение няма да достигне 1: 1 без помощта на макро обектив.

Когато коефициентът на увеличение е по-малък от 1: 1 (което означава, че може да бъде 1: 2, 1: 3, 1: 100, 1: 1000 и т.н. и т.н.), той снимката ще бъде категоризрана като снимка в близък план, вместо макро фотография.

Първото число в съотношението (1) представлява колко голям се появява обекта върху сензора на вашия фотоапарат.

Второто число представлява колко е голямо в реалния живот.

Така че, ако направите снимка на кучето си и коефициентът на увеличение е 1: 1000, ‘Шаро’ е 1000 пъти по-голям в реалния живот, отколкото той се появява на сензора на вашия фото апарат.

Макро и Микро Обективи

Може да сте срещали названията “макро” и “микро” обектив, но това не винаги значи, че едните се използват за макро а другите за микро фотография.

Канон наричат макро обективите си “Mакро Oбективи” а Никон ги наричат “Микро Обективи” – това реално са обективи с еднакви функции.

Но, ако не се използва микро обектив за микро фотография, тогава какво се използва?

Микро Фотография

Микро фотографията е вид заснемане, за което се използва целева леща на микроскоп.

Чрез помоща на правилните видове адаптори, bellows, удължителни траби и тн, може да направи сет за микро фотография в който фотоапарата е свързан към целевата леща на микроскоп.

Начина на заснемане в повечето случаи е точно както при макро фотографията
– използва се метода на фокусното наслагване.

Това НЕ е вид фотография, която повечето хора биха използвали в ежедневието си.

Различни хора дават различно определение на това какво точно е Микро Фотография.

Много хора смятат, че Микро фотографията се отнася за всичко с коефициент на увеличение 20: 1 или по-голямо.

Това определение помага – но не винаги е най-точното. Има целеви лещи на микроскоп, които позволяват увеличение от 4: 1, 10: 1, 50: 1 и тн.

За мен както и други – в момента в който е използвана част от микроскоп, фотографията се категоризира като Микро, независимо дали увеличението е 4: 1 или 50: 1.

Това е снимка на Кокиче, която съм правила със сета показан по горе, където съм използвала целева леща на микроскоп с увеличение само 4: 1.

Използвала съм преведени извадки от тази статия в комбинация с моето личното мнение и опит.

Всички снимки в поста са мои, както и от моя личен макро сет, който съм градила от 2016 насам.

Meet the Author

Ести Уайт

Професионален Фотограф практикуващ от 7+ години. Опит във всички фотографски жанрове. Спацялизира в Танцова и Макро Фотография.

2 comments… add one

Leave a Comment

error: Content is protected !!