Какво е ТФП ? – Всичко за ‘TFP – Time For Print’ Фотосесиите | Ести Уайт

Може би сте се натъквали на термина ТФП.
Това пак е термин преведен от Английски.
TFP е съкращение на – Time For Print(s).
Означава – Време за Принтове (принтирани снимки).

Понятието е навлязло, преди да навлезе дигиталната фотография и хората е трябвало да проявяват и ‘принтират’ снимките – за да има снимка.

В наше време се ползва за дигитална фотография и символизира обмяна между фотографа и модела, необременена от парични усложнения. Моделът дава време, а фотографа дава снимки.

Като цяло ако гледате на термина буквално – той е доста безмислен, защото и модела и фотографа дават от времето си, само че фотографа освен време дава и снимки… Това което прави нещата доста по смислени е когато се работи с професионалисти.

Модела, знае какво прави, не предлага само и единствено времето си, а подпомага за създаването на качествени снимки – идва подготвен, знае как да позира и да се синхронизира с фотографа, дава идеи, носи реквизит, препоръчва локации и тн. Фотографа от своя страна, умее да улавя добрите моменти, знае как да работи със светлината – била тя дневна или студийна, комуникира добре с модела и споделя добре формулирани позитивни напътствия, знае как да селектира топ снимките и ако прецени да им направи лека пост-обработка и тн.

Главната цел на ТФП фотосесиите, е да има добри резултати (снимки), които да са полезни и на двете страни. Участниците да си помагат, както по време на самата фотосеися така и след нея, като взаимно се рекламират.
Модела да препоръчва фотографа и обратното.

Много лесен начин за евентуално популяризиране е чрез социалните мрежи – тагва се снимката с линк към профила на фотографа или модела. Казвам евентуално, защото този метод не е особено ефективен, дори и някоя от страните да има страшно много последователи.

Споменаването / тагването на фотографа не коства никакви усилия, но ако бъде пропуснато това е страшно грозно, неетично и силно непрофесионално. Създава лошо впечатление и така моделът намалявата шанса си да бъде избран за бъдещ съвместен проект.

Най-сполучливи са ТФП фотосесиите когато и модела и фотографа полагат равномерни усилия, целта е постигната и и двете страни са доволни. Но това не става винаги. Често се среща дисбаланс на усилия или умения, или пък само една от страните рекламира и споменава.

Да, за съм фотограф, не знам как е от другата страна, но от моя опит – работила съм с таланти/модели, които не изпълняват тяхната част от уговорката или я изпълняват половинчато. Неприятното е че, фотографа си свършва работата, праща снимките и чак тогава може да разбере дали другия човек е точен от страна на споменаване… или не…

Или пък дали няма да се изсерат на метеното, с извинеие, и да почнат да бъзикат снимките с малоумни апликации от рода на Face App, YouCam, PhotoLab и много подобни.

Препоръчително е да се работи с хора, които са на сходно ниво от страна на опит и умения.

​Когато работят заедно хора с различни нива на умения, тогава и приносът им към работата и целите им често се различават.

Има моменти когато, на някои хора не им пука и не се интересуват от резултатите, от това кое е коректно кое не, а искат само да завържат нови познанства примерно и т.н.

Еми тези не са професионалисти – щом работата не им е на първо място. Това е ок защото хоби фотографи и хоби таланти биха се стаботили доста добре.

Обаче, само защото Вие не се занимавате професионално с това което предлагате по време на ТФП фотосесията, не решавайте че и с другите е така. Има фотографи, като мен, на които им се плаща за определени видове фотосесии и те предлагат ТФП за тяхно лично удоволствие и разнообразие – когато се вписва с техния график.

Това няма общо с таланта им или етапа им на професионално развитие.
Те вече имат изградена кариера, стил и работен процес.

В такива ситуации е доста нелогично да се очаква от професионалистите да променят тотално начина си на работа, само и само да угодят на някой, които няма особено голям опит или само се лигавчи.

Хубаво е да поговорите и да се разберете относно това, какви очаквания имате, по време на фотосесията,
а и след нея (нещата касаещи снимките поне) 😉 ​Аз имам изготвен формуляр – Молдел Релиийсв който са споменати всички важни уточнения.

ТФП Фотосесия и Безплатна Фотосесия – има ли разлика ?

Да, има разлика, динамиката на фотосесията и процеса на работа
са напълно различни по време на тези два вида форосесии.

 

ТФП Фотосесията е вид фотосесия в която отговорността за създаването на добри снимки лежи върху двете страни – и моделът и фотографът работят заедно и полагат равномерни усилия за създаването на добри резултати и взаимно се промотират след фотосесията.

 

Безплатната фотосесия означава, че фотографа е решил да предложи услугите си безвъзмездно и моделът идва като клиент, очакващ да получи услуга. Това прави нещата прекалено едностранни –  работещия е единствено фотографа, а модела е освободен от каквато и да е отговорност да допринася за създаването на добри резултати.

 

Наричането на ТФП фотосесията – безплатна фотосесия, води до обърквания и е основна причина моделите да си мислят че от тях не се изисква нищо, нито по време на ТФП фотосесията, нито след нея и фотографа е там за да им предостави услуга съобразена единствено с техните желания.

Въпреки че, съм попадала на всякакви хора, за сега все пак повечето ТФП фотосесии, които съм правила, са били сполучливи и аз съм много благодарна на талантите и моделите с които съм работила.

Препоръчвам на всички просто да са коректни и да оставят добри впечатления, защото така увеличават шанса да работят заедно отново в следващи проекти.

Разбира се че, тези модели, които са ми оставили най-добро впечатление ще са първите, които ще потърся когато се появи и платен проект 🙂

Meet the Author

Ести Уайт

Професионален Фотограф практикуващ от 7+ години. Опит във всички фотографски жанрове. Спацялизира в Танцова и Макро Фотография.

3 comments… add one

Leave a Comment

error: Content is protected !!