Какво е Модел Релийс ? – Всичко за ‘Model Release’ | Ести Уайт

​Първо – Модел Релийс е просто транслитериран термин от Английски – (Model Release) нека да спрем да го побългаряваме излишно – произнася се и се пише със “С” на края, а не със “З”.

Така, сега мога да продължа спокойно нататък 🙂

Преведено означава – моделско освобождаване, или по смислено – моделът освобождава форографа, дава свобода на фотографа.

Напълно нормално е ако не знаете какво точно подписвате да сте по-внимателни. За това искам с този пост да дам яснота на всичко и да има поне едно място където не са изписани сумати глупости относно тази тема…

Моделското освобождаване е международна практика, която се практикува в България от много по-скоро отколкото в други страни и за това все още съществуват обърквания.

В повечето случай формулярът е написан на Английски, за да е по-лесно ползването му и в чужбина, но аз превеждам моят на няколко езика.

За България всичко е преведено и на Български, за да знаят хората какво точно подписват. Когато всичко е точно би трябвало да е лесно разбираемо и да няма параграфи дето да Ви карат да се чудите – ‘това пък какво значи?’.

Аз ползвам Модел Релийс когато работя промоционално и ТФП. Когато обаче съм наета за снимки, тогава има по-скоро ‘договор’, които е малко по-различен. С клиента заедно решаваме спрямо проекта, количествата, условията и кой как ще използва снимките.

На кратко – целта на Модел Релийса е ясно да се разбере какво се прави с резултата от фотосесията – снимките и/или видеата. Не ощетява по никакъв начин модела/таланта. По скоро се грижи фотографа да не бъде ощетен.

В моя Модел Релийс пише че, модела или таланта ми дава правото – т.е. свободата, да разпространявам, ползвам, продавам и променям определен брой снимки/видеа по всякакви начини. Както и ме освобождава от претенции и отговорности свързани с посочените снимки/видеа.

Нека не бъркаме – въпреки че, понякога се използва думата права,
реално МОДЕЛЪТ НЕ ДАВА ‘ПРАВА’ а  ДАВА СВОБОДА. 

 

Фотографът, като създател на снимката ( независимо какво има на нея )
притежава всички легални правата над нея – освен ако не ги е
предоставил на друг чрез легализиран договор.

 

​Моделите, талантите (лицата на снимките) нямат никакви легални права
да изпозват снимките за маркетингови цели, или да ги променят,
без позволението на фотографа!

За това в моя формуляр съм уточнила, че модела/таланта получава снимките само и единствено за лично ползване и не бива да ги променя.

Случвало ми се да видя снимки, които съм правила промоционално, с изрязано лого, със сумати филтри, с лошо качество.

Талантите явно понякога не си дават сметка, че аз предлагам снимките промоционално с цел да популяризирам услугите си в най-добрия им вид, а не за да някой си играе с работата ми.

Когато стила ми бива изопачен това е точна противоположност на целите ми… анти реклама общо взето – ама за без пари 😉 хаха, само хвърлени на вятъра време и усилия…

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Или друга ситуация – ако да речем, няма Модел Релийс за някоя фотосесия и фотографа е пратил снимките на модела, минали са няколко месеца и модела, след като вече е ползвал снимките, изведнъж решава, че не дава на фотографа да ползва снимките.

Фотографа, особено ако е давал услугите си безвъзмездно, разбира се ще иска да се предпази от такова нещо за да не бъде прецакан. Модела е получил снимките, ползвал ги е както си иска… а за фотографа какво остава ?? Потупване по рамото ?!

Също ако фотографа иска след фотосесията да качи снимката в сайт за сток фотография, където се продава тегленето на дигитален файл за жълти стотинки, за това му е необходим Модел Релийс.

За всяко ползване на снимки с маркетингови цели, на които има разпознаваеми хора, лица, сгради, е необходим релийс.

Това че, подписвате Молдел Рлийс не означава, че снимките непременно ще бъдат ползвани за маркетингови цели. 

​Нито пък е гаранция, че ще се продават успешно, изискванията на повечето сток сайтове са високи и над 80% от снимките биват отхвърлени – щото сайта така е преценил.

Много е важно според мен – всички цели, ако са ясни, да са споделени с таланта/модела по време на фотосесията. Тоест ако фотографа знае, че ще ползва снимката за маркови цели да си каже на таланта на момента.

Ако фотографа няма ясни намерения и стане в последствие е ок ако не каже нищо, но пак би било хубаво е да се мисли няколко крачки напред.

Аз ненавиждам сайтове за сток фотография, и не ги ползвам, но понякога позволявам закупуването на определени дигитални файлове, чрез главния ми сайт. За което споменавам винаги на конкретните модели.

До сега нищо не съм продала – не е толкова лесно колкото хората си мислят, не е като да кача някаква снимка от ТФП фотосесия и айде хоп да правя сумати пари…

Така че, дори и някак си евентуално в последствие след ТФП работа с модел, фотографа да е решил да продава снимката – и ако успешно я продава – в сток сайтовете примерно, я изкара 5лв за 1000 тегления я не. За това ги мразя тея сайтове, защото според мен омаловажават работата и на фотографа и на модела.

Модела няма как да бъде ощетен ако фотографа е открит и няма задни цели.

Сега… да тъжно ми да го кажа но има и не точни фотографи. Възможно е фотографа да е бил нает от някой и да иска да ползва модел за без пари. Но това ще го усетите по време на фотосесията.

Обръщайте внимание дали фотографа Ви дава прекалено ама прекалено целенасочени напътствия, дали Ви кара да правите нещо много специфично и многократно, или ако рекламирате нещо – бижута, дрехи, аксесоари, продукти и тн.

Но това са само леки потенциални признаци, а не неоспорими доказателства – възможно е просто фотографа да има опит и да знае какво точно иска за личното си портфолио и да има собствени естетически норми, които спазва.

Истината е че ако фотографа е решил да скрие финансовите подробности от Вас няма как да разберете със сигурност. За това Вие преценете на момента дали нещата Ви се струват ок. Винаги може да поискате да бъде споменато в Модел Релииса, че ако се изкарват пари – на момента или в последствие, икате някакъв процент.

Това не означава, че моделите може да издевателстват, просто защото имат подозрение, че фотографа би могъл евентуално някак си, някога си да изкара печалба от снимките.

На мен веднъж една “моделка” – която беше моделка само и единственно в своя личен инстаграм профил, без сайт, без нищо, ми беше писала относно ТФП фотосесия, която предлагах временно. Поне да имаше в инстаграма и снимки в които да са отбелязани фотографи които са я снимали, но нямаше ното един такъв пост.

Не стига че искаше да ползва услугите ми безплатно, искаше най-нагло да и КУПЯ облекло – избрано от нея, за да има с какво да позира и после искаше да задържи облеклото !!! За какво ми е на мен да правя такова нещо… при положение че аз правя ТФП само и единствено за удоволствие и разнообразие… и няма по никакъв начин да си избия тези пари…  ама дамата опитваше и където мине номера.

Реално погледнато – ако някой си е наумил да прецака другия, то това дали има попълнен Модел Релийс формуляр или не, няма абсолютно никакво значение. 

Да, в бг всеки иска да е тарикат и за това също може би има недумление относно Молед Релийса.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Нещо далеч по-важно е че, когато снимка бива публикувана в нета, не се зане къде ще стигне и кой ще я намери. Може някой си от другия край на света да си я хареса и да си я ползва, и даже да коже, че той я е правил и че модела на снимката е някой техен познат.

Да това се случва много по често отколкото продажби в последствие.

Този човек може да изтегли снимката и да я принтира на чантичка примерно, която се продава за 5лв бройка. ​И си ги продават, там някъде си без въобще да се замислят за оригиналните създатели.

При наличието на Модел Релийс и модела може да докаже идентичността си на снимката, и фотографа това че е създал снимката, и така заедно да си търсят правата. Когато формулярите и договорите са ползвани правилно – те са в полза и на двете страни и не ощетяват никого.

Ако имате още въпроси, добавете ги като коментар 🙂

Meet the Author

Ести Уайт

Професионален Фотограф практикуващ от 7+ години. Опит във всички фотографски жанрове. Спацялизира в Танцова и Макро Фотография.

0 comments… add one

Leave a Comment

error: Content is protected !!