Какво е “Фокусно Наслагване” – Често Задавaни Въпроси за Focus Stacking | Естй Уайт

  • Какво е “Фокусно Наслагване” ?

Фокусното Наслагване (Focus Stacking) на кадри се постига, когато се заснемат няколко кадъра, в който единственната разлика е полето на фокус и те се натрупват един върху друг за изграждане на по-детайлна снимка.

Фокусното наслагване се ползва много често в макро фотографията, но може да бъде ползвано и в много други жанрове, като например астрофотография – лунарни снимки.

Кадрите се наслагват, или натрупват един върху друг с помоща на софтуер.

В зависимост от обекта който е сниман и колко детайли има, броя на кадрите може да варира от 6 кадъра до 300+ кадъра.

За да може да се получи успешно наслагване, обекта на снимката трябва да е заснеман по-един и същи начин – еднакъв ъгъл, светлина, настройки и т.н.

Фокусното наслагване комбинира прецизно заснемане а и обработване на кадрите, за това е един от любимите ми процеси на работа.

  • Какъв вид оборудване е необходимо за Фокусно Наслагване ?

Има два варианта, когато става въпрос за оборудване – скъпа техника или достъпна техника. Който и вариант да изберете ще са ви необходими следните неща:

  • Апрат за заснемане ( фотоапарат / телефон )
  • Макро Обектив
  • Светлини – силни светлини
  • Релса – ръчна или дигитална
  • Как е възможно да се заснемат толкова много кадри по един и същи начин, ако обекта на снимката се движи ?

Не е възможно.  Фокусното наслагване не работи с постоянно движещи се обекти, обекта трябва да е неподвижен, иначе софтуера ще създаде една голяма мацаница.  В повечето случай, когато насекоми са заснемани, и е приложен метода на фокусното наслагване – насекомите не са живи. Това не значи че те са били умишлено умъртвявани – лесно могат да се намерят насекоми подходящи за макро фотография, стига да знаете къде да гледате.

  • Кой софтуер може да наслагва кадрите и как точно става ?

Подходящи програми за фокусно наслагване са – Zerene Stacker, Halicon Focus, Photoshop, Affinity Photo и др. Софтуера подрежда кадрите на отделни слоеве, взима само частите които са най остри, най на фокус, от всеки кадър и ги събира заедно в отделна снимка. В зависимост от бързината на компютъра и броя на снимките това процесиране понякога може да отнеме повече от час.

Макро Фотографирането с Фокусно Наслагване
не е за всеки – процеса е доста усърден.

Изисква се не само правилния сет, но много прецисност, търпение,
отдаденост и още доста умения, кото се придобиват с опит.

Ако имате още въпроси по темата, напишете ги в коментар, тук под поста 🙂

Meet the Author

Ести Уайт

Професионален Фотограф практикуващ от 7+ години. Опит във всички фотографски жанрове. Спацялизира в Танцова и Макро Фотография.

2 comments… add one

Leave a Comment

error: Content is protected !!