Какво е Композитна Фотография ? – Всичко за ‘Composite Photography’ | Ести Уайт

Композитната фотография е съчетаването и комбинирането на елементи от поне две снимки за създаването на една снимка. Елементите са подбрани и съчетани заедно по хармоничен ( или по избран от автора ) начин за да създадат усещане за една снимка – една ситуация.

Понякога бива наричано – Художествена Фотография или Колаж, но тези названия са прекалено общи и могат да са подвеждащи.

Художествената Фотография обикновено включва няколко различни стила – Композитна, Колажи, Двойна Експозиция, Фото Манипулации и тн.

Разликата между Колажа и Композитната Фотография най-често е това че, при правенето на колаж може ясно да се вижда, че са използвани няколко снимки – да, може да има бели ръбове / граници разделящи отделните елементи.

Докато, когато се прави Композитна фотография, всички части и елементи са подредени и сляти заедно, така че да създават усещането, че снимката е само една.

За постигането на добри резултати, често е важно фотографа или дигиталния артист да има понятия относно преспектива – правилното разположение на хоризонта, светлини и сянки и много други.

В наше време Композитите биват създадени дигитално, чрез използването на програми като – Фотошоп, Афинити Фото, че даже има и апликации, които дават наподобяващи резултати.

​Първият Композитен Портрет е бил създаден 1880г. и е странно как толкова години вече са минали, цял свят знае що е то Композитна Фотография, но в БГ – не и не !

В България, поради някаква причина хората отхвърлят Композитната Фотография. Просто явно не се приема…

Този стил  направо втрещява Българите. Голяма част от хората тук, не могат да го възприемат.

Това е най-вече защото не го практикуват, не знаят как да го постигнат, не знаят какво е и не се интересуват да разберът.

Хвърлят едно око и решават просто, че не е редно и си карат само с добре познатите им, супер остарели и лимитирани фотографски виждания.

Появяват се полека лека хора, които се опитват да навлязът, някои успяват други не – пробват, не им се получава и пак отхвърлят стила.

А някои, знайно или незнайно подвеждат другите, че означава едно, когато всъщност означава друго.

НЕПРАВИЛНИ описания на Композитната Фотография :

  • “Композитната фотография е нов дигитален хибрид между фотографията, графичния дизайн и живописта. Композитът е сплав, създадена от първоначалното фото-изображение, „дорисувано” с фантазията и посланието на автора. Това ново течение, което печели популярност в цял свят, е предизвикателство както за авторите, така и за аудиторията. Интересно пътешествие между образите и фантазията.” – Не е ново течение, както споменах по-горе практикува се от 1880г. Това описание от части е вярно, но може да подведе тъй като най-важното са забравили – ако не са добавени елементи от друга снимка, тогава е просто Фото Манипулация.
  • композитни фотоси, създадени чрез съчетаването на традиционната фотография и дигитални технологии.” – Съчетаването, трябва да е на елементи от различни снимки, иначе отново бива само Фото Манипулация. 

Как се разбира дали една Композитна Снимка е изградена добре?

Много хора тук някак си решават че ако може да се разбере, че ситуацията не е реална – то тогава Композитната Фотография не е направена добре.

Едното няма нищо общо с другото !!!! Има много Композитни фотографии изпозвани за постери, филми, реклами и тн, на които се вижда че това което се случва не е истина – но това не означава че нещо не е наред технически.

​Моите творби са винаги или прекалено фантастични, че да стане ясно, че не са реалност, или винаги споменавам някъде около самата снимка че съм съчетавала елементите дигитално.

Когато хората ясно виждат нереална ситуация, това някак си им дава свободата да заклеймят Композита като лошо направен…. Защото вече няма къде да се мърда – всички знаем че хората не могат да летят примерно и от там почват и глупостите… “Това не е както трябва, онова не е както трябва”

Аз винаги съм била повече от открита когато става въпрос за Композити.

И когато гледам готов проект – не ме интересува дали наистина летят слончета или не, дали има розови крави и тн. Аз гледам – сянката, светлината, преспективата, ръбовете, съотношението между елементите и тн. за да реално преценя дали технически нещата са изградени добре.

Това вече как автора е решил да си ги подреди – не е моя работа и уважавам креативните им избори.

Аз вярвам, че не е нужно да се лъже или да се отрича, когато някой пита дали има съчетаване на снимки.  Не е нужно да е бил изментен някой, или много хора, за да се определи Композита за добре направен!

Стига хората да знаят наистина какво да гледат, има много други признаци на компетентна изработка.

Ето няколко признака на добре направена композитна фотография:

  • Тоналността, експозицията и контраста на елементите да са уеднаквени.
  • Светлината да пада върху всеки елемент от една и съща посока.
  • Сенките които елементите оставят да падат в една и съща посока.
  • Елементите да са подредени добре в перспективата.
  • Светлини, сенки и обем да са добавени или отнети на места.
  • Използваните елементите да са били заснети от сходен ъгъл.
  • Да са премахнати очертанията на елементите, които са с различен цвят от новия фон.
  • Погледната цялостно – да създава усещане че всички елементи са били заснети на едно също място, по едно и също време – независимо дали реално това е възможно или не.

Обаче как можете да разберете дали тези неща са били коригирани или не ? Особено ако не сте виждали елементите в оригиналния им вид… Това анализиране е трудно дори за най-опитните, а за тези без опит – невъзможно.

Но до сега не е спряло хората да се правят на много разбиращи 😉

Като цяло – ако не сте виждали оригинала – не гадайте, а приемете че ако не виждате ралични тоналности или сенки или очертания – то те най-вероятно те са били премахнати, което само по себе си говори за това че има свършена работа и не бива да се пренебрегва.

​​Ето един много известен пример за Композитна Фотография, на която се вижда че са прилагани някои от гореспоменатите неща, особенно в сравнение с втората снимка където се виждат отделните елементи.

Тази снимка не е доизпипана, не всичко е на 100%  и въпреки това хората пак са решили че може и да  истина – защото им се е сторило много миличко :

Така че отново – това дали някой се е вързал или не няма общо с дигиталните умения на създателя.

За мен, както и за много други практикували Композитна Фотография, беше ясно още на пръв поглед, че са използвани елементи от тотално различни снимки.

Но много хора бяха подведени, което според мен е излишно (в повечето случаи) и не бива да бъде главна цел при създаването на този вид дигитално изкуство.

Тук можете да видите една много малка част от моята Композитна Фотография.

Както споменах моите примери са доста открити, даже си пише в описанието на снимките че са композити – за всеки случай.

За Композитната Фотография няма лимити, може да се ползват елементи от две, пет, петнайсет или много повече снимки.

Има и различни стилове Композитна Фотография 🙂 ​

Надявам се този пост да Ви е дал малко повече яснота, ако имате още въпроси относно Композитната Фотография, спокойно ги напишете като коментар, тук на сайта под този пост и аз ще се опитам да отговоря 🙂

Meet the Author

Ести Уайт

Професионален Фотограф практикуващ от 7+ години. Опит във всички фотографски жанрове. Спацялизира в Танцова и Макро Фотография.

0 comments… add one

Leave a Comment

error: Content is protected !!